Gegevens

tot
gemiddeld

Gegevens

15 oktober 2019 • Hans Grevink

Snoepwinkel voor de wintersportliefhebber

Snoepwinkel voor de wintersportliefhebber

PREVIEW: WINTEROPENING SÖLDEN

Geschreven door Gijs van Lieshout (Snowplanners)

Van 5 t/m 8 november is het weer zo ver: de Winteropening in Sölden. Ooit, 20 jaar geleden, begon het als test-event voor leveranciers en retailers van ski-en snowboardmateriaal. Tegenwoordig is het een samenkomst van leveranciers, verkopers én consumenten. Een feestelijke, functionele opening van het wintersportseizoen.

Van alles te doen

Het testen van ski’s en snowboards is – overdag tenminste – de voornaamste activiteit. Ik ben inmiddels al op een hoop test-events geweest. En ik kan zeggen dat deze winteropening in veel opzichten de beste is. Op te beginnen is het aanbod groot. Alle mainstream merken (en een paar kleinere merken) zijn vertegenwoordigd en hebben doorgaans ook echt veel bij zich. Dat geldt voor ski’s én voor snowboards, wat ook al vrij bijzonder is. Meestal zijn het vooral de ski’s die getest kunnen worden.

Ik heb op andere events echt wel eens op de drukke dagen moeten zoeken naar een ski om mee te nemen. Alle standjes waren leeg. Op dit event komen echter niet vele bussen Duitsers af. Iedereen die er rondloopt is op de een of andere manier betrokken bij de Nederlandse ski-industrie. En dat levert een leuk sfeertje op. Met een muziekje, een biertje aan het eind van de middag, ‘s avonds een feestje als je wil. Voor zowel de zakelijke bezoeker als de fanatieke consument is er dus genoeg te doen.

 

Smooth operator

Logistiek is het ook goed geregeld. Onderaan de Tiefenbach Gletscher staat het testpark. Een paar passen van de pisterand en van de liften. En die liften brengen je eigenlijk op alle soorten pistes en terrein wat je nodig hebt om die ski’s op alle aspecten aan de tand te voelen. Een heerlijke blauwe racebaan op de Tiefenbach Gletscher zelf en die afhangende, vaak ijzige rode piste 33 onder de stoeltjeslift met dat nare steile laatste stuk.

Aan de andere kant, op de Rettenbach Gletscher (waar je met die stoeltjeslift kan komen), heb je de brede maar vaak buckelige blauwe 33 en natuurlijk de lekker pittige zwarte piste 31, die ook wordt gebruikt voor de reuzenslalom van de Worldcup. Alle ingrediënten dus om dat materiaal vol te kunnen uitproberen.

Heb je even geen zin in testen van ski’s of snowboards, test dan eens jezelf. Er worden diverse clinics aangeboden. Nederlandse professionals (die hebben we best wel wat, voor zo’n relatief kleine wintersportmarkt) nemen je mee om aan je techniek te werken, om te oefenen met je lawinepieper.

Live verslag

De volle vier dagen zijn Snowplanners én Gigiski aanwezig. Dagelijks zullen we de social media bestoken met jaloersmakende plaatjes, prikkelende één-woord reviews en dagelijks een kort Sölden Journaal. Zorg dat je ‘s middags online bent. Want elke dag zullen we op een vast tijdstip een Facebook Live uitzendinkje maken.

Ben je zelf niet in staat om naar Sölden te gaan maar ben je wel benieuwd naar bepaalde ski’s? Doe dan testverzoekjes via onze Facebook posts. Dan proberen we wat voor je uit of antwoorden te krijgen uit de eerste hand (maar we beloven niks).

xwww.snowplanners.com