Gegevens

tot
gemiddeld

Gegevens

15 augustus 2019 • Hans Grevink

Unieke Beanies van Melissa Peperkamp

Unieke Beanies van Melissa Peperkamp

INTERVIEW: IN DE HOOGSTE VERSNELLING MET MELISSA PEPERKAMP

Geschreven door Alex Timmer (Snowplanners)

Waddinxveen werd in de navigatie getikt, nooit geweest… iets met geen behoefte en geen aanleiding. Wikipedia rept over een hefbrug, meubelmakers en stroopwafelbakkers dus dan weet je dat ook weer. Wel was ik ontzettend nieuwsgierig wat deze dag ging brengen, want vandaag stond het interview met de 15 jarige Melissa Peperkamp op de agenda. Met mijn 44 jaar zit er toch een generatie of twee tussen ons in, best een aardige kloof bedacht ik mij halverwege de rit. Link van mij, achter het stuur zit weer mijn vriendin en trouwe rechterhand Nena die weer mee is. Super, want nu werk ik tijdens de rit nog even de laatste mailtjes weg.

Ik hoorde voor het eerst van Melissa toen ik bij G2-Reizen op bezoek was, ik geloof dat het Marit was die mij attendeerde op dit enorme snowboard talent en die ik zeker in de gaten moest gaan houden. Zo vertelde Marit mij ook dat Rita, de moeder van Melissa beanies verkoopt om op deze wijze de kosten te kunnen betalen die de snowboard carrière van haar dochter met zich meebrengt. Verbijsterend vond ik dat! Dit toptalent die 4-voudig Nederlands kampioen snowboarden is en onderdeel uitmaakt van TeamNL moet beanies verkopen om de kosten te kunnen betalen.

Ter verduidelijking… in TeamNL zitten dé allerbeste topsporters die ons land op internationaal niveau vertegenwoordigen en met sponsoren als de Nederlandse Staatsloterij, Heineken en de Rabobank verwacht je daar toch wat meer van. Uit betrouwbare bron weet ik overigens dat Melissa vandaag vertrekt met TeamNL naar Nieuw-Zeeland (World Cup) en daarna doorreist naar Japan voor Big Air trainingen. Veel succes Melissa!


 

OUT OF THE BOX
Terug naar Waddinxveen waar de showroom staat van by MP Headwear, het eigen bedrijf van Melissa en haar moeder Rita. Afgelopen 26 juli kregen wij op onze redactie een uitnodiging voor de lancering van Out of the BOX. Deze nieuwe kledinglijn is de volgende stap van de ondernemende moeder en dochter, de lancering is op 27 & 28 september en wij zijn zullen daar natuurlijk verslag van maken. De kledinglijn Out of the BOX waar comfort centraal staat is zeer vernieuwend en kan zowel naar werk als school gedragen worden. De foto hierboven en de uitgelichte foto die bij dit artikel hoort zijn alvast een sneakpreview van de kledinglijn en afkomstig van de professionele fotoshoot die pas plaatsvond.

     

 

IN DE HOOGSTE VERSNELLING
Moeder Rita deed vriendelijk de deur open en na het bestijgen van een kleine trap kwamen wij in de showroom aan. Melissa was druk met haar telefoon en zat met de rug naar ons toe. Toen zij doorhad dat wij al in de showroom waren sprong ze op en stak spontaan haar hand uit. Mijn eerste indruk bleek achteraf de juiste te zijn. Het was eigenlijk meteen al duidelijk dat deze jonge dame niet met zich laat sollen. Zij heeft een heerlijke eigenwijze kop, haar ogen stralen volop avontuur uit en ze praat in een tempo die Usain Bolt jaloers zou maken.

In het gesprek en het interview heeft Melissa wel een beetje mijn hart gestolen. Melissa is een flapuit en heeft een recht voor je raap mentaliteit die ik fantastisch vind. Natuurlijk hoort dat ook bij iemand van 15 jaar, maar ik hoop voor haar dat zij dat nooit kwijt zal raakt. Ik ben een groot voorstander van; het zeggen waar het op staat. Hou dat vooral vast Melissa, ik vind het geweldig! Je kunt niet niet trots op deze jonge dame zijn, die met haar jonge levensjaren al een staat van dienst heeft waar je U tegen zegt. Één brok energie die onuitputtelijk lijkt te zijn. Vooraf aan het interview zei ik gekscherend…”Melissa jij bent het gaspedaal en je moeder de rem”, ik had niet dichterbij bij de waarheid kunnen zitten.


SNOWBOARDEN EN WAKEBOARDEN
Zes jaar oud was Melissa toen zij voor het eerst op een snowboard stond en leerde de beginselen bij Skipiste Nieuwegein. Haar talent bleef niet onopgemerkt, zo ging Melissa van Club SnowWorld, naar Xtreme Team en het Dutch SBX Team. Een belangrijke en volgende stap in haar,  in stroomversnelling geraakte carrière was de uitnodiging van het Rookie Team van de Nederlandse Ski Vereniging. In dit team zitten de grote talenten en worden de sporters getraind en verder ontwikkelt om de stap naar dé Nationale selectie te maken. Dat deed Melissa natuurlijk en is sinds 2019 officieel selectielid van TeamNL.

De erelijst van Melissa met prijzen en behaalde resultaten dwingen respect af. Je kunt niet anders concluderen dat dit grote talent het nog heel ver zal gaan schoppen. Een opsomming;

Nederlands Kampioen 2015 in de disipline Snowboardcross, Slalom & Big Air.
Nederlands Kampioen 2016 in de disipline Snowboardcross, BigAir, Slopestyle, Halfpipe. (4-voudig Nederlands Kampioen)
Nederlands Kampioen 2017 in de Disipline Snowboardcross, BigAir, Slopestyle, Halfpipe. (4-voudig Nederlands Kampioen)
Nederlands Kampioen 2018 in de Disipline Snowboardcross, BigAir, Slopestyle, Halfpipe. (4-voudig Nederlands Kampioen)

Dat Melissa niet alleen een poederbaas is blijkt wel uit haar behaalde resultaten bij het wakeboarden. Deze sport beoefent Melissa in de zomer als training en om in conditie te blijven. Hierbij geldt ook weer dat zij inmiddels een prestatielijst heeft neer gezet waar ze oprecht trots op mag zijn. De wapenfeiten bij het wakeboarden tot nu toe zijn;

2de bij het Nederlands Kampioenschap  Cable 2016
1ste bij het Nederlands Kampioenschap  Boot 2016
1ste bij het Nederlands Kampioenschap Obstacle 2017
1ste bij het Nederlands Kampioenschap Cable 2017
1ste bij het Nederlands Kampioenschap Cable 2018


STEUN EN TOEVERLAAT
Gastvrij als zij is schonk moeder Rita ons een bak koffie in en wij namen plaats aan de tafel achterin de showroom. Waar je ook kijkt overal om je heen hangen de beanies die met de hand gemaakt worden. Het is een echt familiebedrijf geworden, zo naait de oma van Melissa nog steeds de binnenvoering in de mutsen. Dat hard werken loont blijkt ook nu, want het gaat goed met de verkoop van de beanies. Het bedrijf MP Headwear, dat in 2014 is opgericht verwacht het aankomende seizoen 2000 beanies te verkopen. De winsten worden dus volledig gestopt in de snowboard carrière van Melissa. Ik heb veel respect voor de wijze hoe zij dit met gezamenlijk voor elkaar hebben gekregen. Moeder Rita is hier een drijvende en sturende kracht in, dit zal later ook in het interview blijken. Het is tijdens ons gesprek goed duidelijk geworden hoe belangrijk Rita voor Melissa is geweest en tot op de dag van vandaag onvermoeibaar voor haar klaar staat. “Alles voor Melis”, hoor ik haar zo zeggen!

 

HET INTERVIEW
Voordat ik het vergeet wil ik hierbij Melissa en haar moeder Rita bedanken voor jullie gastvrijheid en openhartigheid, ik vond het geweldig jullie te ontmoeten. Bijzonder (understatement) hoe jullie gezamenlijk zowel de sportcarrière als zakelijke carrière vorm geven! Melissa wij blijven je op de voet volgen, wensen je ontzettend veel succes met alle komende wedstrijden en wij zien je op 27 september bij de lancering van Out of the BOX. 

Aanleiding voor ons bezoek en dit interview is de lancering van jouw eigen kledinglijn Out Of The Box op 27 september dit jaar. Hoe is deze kledinglijn precies tot stand gekomen en wat is er zo bijzonder aan Out of the BOX?

Melissa:Ik heb zelf bedacht om deze kledinglijn te gaan doen. De ontwerpen heb ik zelf bedacht en ik heb het getriggerd bij mijn moeder. Toen zei mijn moeder ik heb nog een beetje investeringsgeld over, wij kunnen dat misschien wel gaan doen. Wij hebben nu een klein importje gedaan en ik denk dat als die op de website komen wij voor de lancering alweer nieuwe moeten bestellen, maar dat geloofd mijn moeder allemaal niet. Wij hopen natuurlijk dat er ook veel verkocht zal worden tijdens de lanceringen. Wij hopen dat het heel vet gaat worden en wij de kledinglijn kunnen uitbreiden met verschillende dingen; nieuwe T-shirtjes en andere kleuren. Ik heb ook nog een gaaf ontwerp voor een broek en ik wil ook nog vesten. Voor truien heb ik ook nog een leuk ontwerp, maar dat is handmade en dat moet je per 250 stuks afnemen. Dat is nog te duur, wij moeten er eerst geld uitpompen voordat wij weer kunnen investeren”. 

Maak jijzelf de keuzes qua kleding en design, of krijg je hier ook hulp bij?

Melissa: “Ja, ik zit helemaal achter de kleding shizzle aan en mijn moeder doet de commerciële dingen. Ik doe alle ontwerpen,  de administratie… wat er uit is gegaan. Dat neem ik dan op mij, ik vind het super leuk want ik ben soort van verslaafd aan kleding. Ik vind het heel sick om mijn eigen kledinglijn te hebben en in mijn eigen naam te lopen. Ik wilde het uitbreiden dat echt iets voor mij is. De mutsen heb ik geen geduld voor en ik kan ook niet haken, geen stille hand voor. Inboeken lukt ook niet, dat moet mijn moeder doen want anders gaan er fouten gemaakt worden. 

Belangrijke vraag; waar kunnen de mensen en onze lezers straks deze kleding kopen?

Melissa: “Op de website, online… niet in de winkels. Dat gaat nog een discussiepuntje, daar gaan wij het later nog over hebben…Mijn moeder moet het nog zien, maar voor mij is dat al wel duidelijk. Je kunt ook altijd hier bij de showroom langskomen, verder is het voor nu online”.

Jullie maakten en verkochten al beanies om jouw snowboard carrière te bekostigen, wanneer zijn jullie hiermee gestart en was dit een succes?

Melissa: “5 jaar geleden zijn wij begonnen, voor mijn moeder was het een hobby om buiten dat ze mij niet meer hoefde te taxiën en niet meer met mij mee hoefde te gaan ze zich niet ging vervelen. Dus heeft ze dit bedacht! Ze heeft de hele op haar schoot genomen. Wij begonnen met YOLO, een hobby ding van mijn moeder en dat is zo uitgebreid geworden. YOLO bestond al dus moesten wij naar een eigen naam dus byMP Headwear. Dat is zo groot geworden door markten, winterfairs dat wij nu zo’n 1000 tot 2000 mutsen verkopen en 800 mutsen in de winkels liggen”. 

Jij stond voor het eerst op een snowboard toen je 6 jaar oud was, waar was dit en met wie was je?

Melissa: “Ik was met mijn moeder en vader, dit was in Gstaad. Wij gingen de school in voor les en iedereen zei dat kan pas vanaf 8 jaar. Toen kwam er een meisje die mij wel wilde lesgeven. De eerste dag bochtjes naar beneden, de tweede dag boxje pakken… De vierde dag ging ik weer skiën en dat ging niet. Daar in bosjes, daar in de netten… dus ik pakte snel mijn snowboard weer. Sindsdien ben ik van rode en zwarte pistes geknald en nergens meer bang voor”. 

Noem één persoon die belangrijk en bepalend is geweest in jouw snowboard carrière tot nu toe?

Melissa: “Mama! Zij is er altijd geweest… mijn steun en toeverlaat. Jankend of huilend, mijn moeder is er altijd geweest als ik mij weer sip voel. Durfde ik een kicker niet dat sprong ik hem wel, dat komt door haar… zij was er altijd”. 

Jij bent nu 15 jaar en hebt al vele wedstrijden en prijzen gewonnen, op welke ben jij het meest trots?

Melissa: “Ik heb al veel ijzers, laten wij het daar maar ophouden… maar dat is derde plek overall Europa Cup verleden jaar. Daarnaast mijn eerste plek op de Belgisch en Nederlandse kampioenschappen dat ik van mijn twee concurrenten won op slopestyle. 

Op welke wedstrijd focus jij je nu en waarom? Eentje die je echt wil toevoegen aan je erelijst.

Melissa: ” Nieuw-Zeeland Word Cup, dat is nog een beetje tricky of ik daar mag starten vanwege de grote van de kicker… of ik dat wel aankan. Daarnaast de Jeugd Olympische Spelen en de Europa Cup Corvatsch en de Europa Cup in Laax. Verder weet ik het allemaal niet, daar maak ik mij nu niet echt druk over… ik laat het allemaal wel op mij afkomen”.

Je hebt al vele skigebieden gezien, wat is jouw favoriet en waarom?

Melissa: “Ik heb een paar top parken; dat is Laax door de kickers… die zijn gewoon top en natuurlijk de raillijn. Corvatsch vind ook geweldig, verder vind ik het overal chill waar de rails maar staan. Die twee springen er echt uit. Ik board overal als er maar rails staan, dat is gewoon heel raar bij mij als het maar niet Livigno is. Ik kan echt overal boarden behalve daar in Livingno haha”. 

Waar staat snowboard kampioene en onderneemster Melissa over 10 jaar?

Melissa: “haha.. dit wordt leuk, dat mijn moeder geen ene drol meer hoeft te doen voor by MP want dat is allemaal uitbesteedt en dan gaat er 500 euro aan één muts weg. Mijn droom is natuurlijk dé Olympische Spelen, dan is het al twee keer geweest. Dan ben ik al bijna oud jongens… dan natuurlijk nog mijn opleiding die ik van plan ben om te doen. Ik ga de opleiding revalidatie centrum doen en verpleegster, je kunt dan beide kanten op. Verder probeer ik zo hoog mogelijk te komen met mijn sport en er alles maximaal uit te halen, zonder blessures. Ik wil zelf geen trainer worden, het is best leuk om les te geven maar ik zie mijzelf niet elke dag op de piste staan in Oostenrijk of hier in SnowWorld”.

CHECK OOK
www.bymp-headwear.nl
www.melissapeperkamp.nl

www.snowplanners.com

ADRES SHOWROOM
by MP Headwear
St. Victorstaat 47A
2741 JP Waddinxveen